Ясен світ Калити

2013-12-18

/Files/images/den_uchitelya/andrvsk_vechornits/IMG_8137.JPGКожа нація, кожен народ, навіть соціальна група має свої звичаї, що виробилися впродовж багатьох століть і освячені віками. Невід’ємною частиною української спадщини є обряди, пов’язані з народним календарем, що склався на основі вікових спостережень за різними явищами природи і пристосований у першу чергу до польових робіт. Узимку, коли завершувалися сільськогосподарські роботи, частішали парубочо-дівочі гуляння. З часів християнства в Україні на Андрія проводилися святкові вечорниці.

/Files/images/den_uchitelya/andrvsk_vechornits/IMG_8145.JPGБагато обрядів, пов’язаних із народим календарем, забулися. Отож необхідно відновити втрачене, старанно зберегти для нащадків те, що ще не зникло.

/Files/images/den_uchitelya/andrvsk_vechornits/IMG_8146.JPGІз метою прилучення учнівської молоді до прадавньої культури нашого народу у Новоукраїнській ЗШ І-ІІІ ст. №3 було проведено Андріївські вечорниці, що підготували Берещенко І. П. та Ловінюкоа О. Г.

Хлопці та дівчата розповідали один одному про традиції, які пов’язані з цим святом, співали народних пісень, розважалися так, як колись їхні дідусі та бабусі.

/Files/images/den_uchitelya/andrvsk_vechornits/IMG_8157.JPGТа найголовнішим дійством молодіжного зібрання став процес кусання символа зимового бога сонця – калити, що являє собою солодкий корж із отвором посередині, спеченого із прісного тіста і прикрашеного маком, родзинками та горіхами.

/Files/images/den_uchitelya/andrvsk_vechornits/IMG_8173.JPGСподіваємося, що подібні заходи продовжать добру традицію українців вшановувати великого святого Андрія Первозданного.

ЗВР Сергієнко О.

Кiлькiсть переглядiв: 230

Коментарi